Internetsporen.nl
Nieuwsoplichtingphishing

Aanhoudingen in Corona phishingzaak

De politie heeft donderdagavond 7 mei, in een onderzoek naar grootschalige phishing, twee verdachten aangehouden. Deze verdachten maakten misbruik van de Coronacrisis om mensen op te lichten.

Bij de politie kwam een aangifte binnen van ING dat er 22 meldingen bij de bank waren gedaan van phishing. Onder deze meldingen waren er 4 afkomstig uit Zaanstreek-Waterland en Kennemerland. De recherche is hierop onder leiding van de officier van justitie direct een onderzoek gestart. Hierbij werden diverse specialisten vanuit de politie op gebied van o.a. fraude en cybercrime ingezet. Dit onderzoek heeft donderdagavond geleid tot de aanhoudingen van twee verdachten: mannen in de leeftijd van 24 en 26 jaar, beiden afkomstig uit Amsterdam.

De verdachten deden zich voor als ING-medewerkers. Ze stuurden aan willekeurige personen een mail (een zogenoemde ‘phishingmail’ die afkomstig leek van de bank), waarin stond dat hun bankpassen moesten worden vervangen. Ook werd hierbij aangegeven dat het in verband met corona niet wenselijk was om hiervoor bij een bankfiliaal langs te gaan. In de mail was een link ingevoegd die leidde naar een nagemaakte website, waar men alle gegevens kon invoeren. Vervolgens werden de gedupeerden telefonisch benaderd door de verdachten, waarbij zij zich voordeden als bankmedewerker. Zij gaven wederom uitleg over de ‘nieuwe werkwijze’ in verband met corona. Op deze manier kregen de verdachten de beschikking over cruciale bankgegevens, zoals inlognamen en wachtwoorden, waarmee deze fraude kon worden gepleegd. De recherche schat in dat er meer dan 200 mensen de dupe zijn geworden van deze oplichtingspraktijken. Bekend is dat er in één geval al meer dan € 20.000,– is buitgemaakt.

Meer over phishing kan je hier lezen

Bron: Politie.nl