Banken verstrekken bankgegevens van oplichters
Bij aankoopfraude maak je geld over naar een persoon of bedrijf zonder de dienst of het product te ontvangen waarvoor is betaald. Bij verkoopfraude worden goederen wel geleverd maar betaalt de ontvanger daar niet voor.
Banken verstrekken NAW-gegevens van vermeende oplichter aan- of verkoopfraude
Bent u slachtoffer van aan- of verkoopfraude dan kunt u bij uw bank de naam-, adres,- en woonplaatsgegevens van de vermoedelijke oplichter opvragen. Dat kan alleen als het een Nederlands bankrekeningnummer betreft (beginnend met ‘NL’). Voorwaarde is dat het slachtoffer aangifte doet bij de politie én dat dit meerdere keren is gedaan tegen de betreffende rekeninghouder. Dat is te controleren via ‘Check de (ver)koper’.
Wat doet de bank na aangifte van aan- of verkoopfraude?
De bank vraagt de vermeende oplichter eerst om het slachtoffer vrijwillig terug te betalen. Wanneer de oplichter dat na 21 dagen nog niet heeft gedaan, mag de bank de NAW-gegevens van de oplichter aan de gedupeerde doorgeven. Met de NAW-gegevens van de oplichter mag het slachtoffer uitsluitend een civielrechtelijke procedure voeren om het geld via een rechtbank terug te eisen.
Een civielrechtelijke procedure starten bij aan- en verkoopfraude
Als gedupeerde kunt u bij uw bank, onder bepaalde voorwaarden, de naam,- adres,- en woonplaatsgegevens van de vermeende oplichter opvragen. Met deze gegevens kunt u een civielrechtelijke procedure beginnen. Hoe dat gaat, kunt u vragen bij het juridisch loket, uw rechtsbijstandverzekering of een gerechtsdeurwaarder.