Chat applicaties

Chatten (van het Engelse to chat: kletsen, praten) is het voeren van een gesprek door het over en weer typen van tekst tussen twee of meer gebruikers van computers. Er zijn een groot aantal programma’s waarmee gechat kan worden, zoals WhatsApp, Facebook Chat, Google Hangout, iMessage, Skype, en Yahoo! Messenger.

Het kan zijn dat er via een chat applicatie contact met u is opgezocht voordat u slachtoffer bent geworden en dat dit contact een mogelijk spoor kan zijn naar de verdachte. Hieronder vind u een uitleg hoe je chatgesprekken kunt veiligstellen. Klik op het afbeelding van de applicatie waar u het gesprek van wilt veiligstellen.

WhatsApp is een mobiele app voor instant messaging op een smartphone of computer (verbonden met de smartphone). Met een internetverbinding is hiermee te chatten en kunnen digitale foto’s, geluids- en video-opnamen, documenten of GPS-coordinaten worden doorgestuurd. Via IP-telefonie kan er ook mee worden gebeld.

Met iMessage kan men berichten, groepsberichten, foto’s, video’s, contacten, locaties en bestanden verzenden naar andere iMessage-gebruikers. Het is daarmee, wanneer er een internetverbinding beschikbaar is, een alternatief op sms en mms. IMessage is toegankelijk via de Berichten-applicatie op een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 5 of later en een Mac met OS X Mountain Lion of later.

Facebook Chat, maar ook Facebook Messenger genoemd, is een instant messaging programma en software applicatie, waar mee gechat worden of gepraat. Facebook Messenger is er voor computer en voor smartphone. Het programma is gebaseerd op de chatfunctie op de website van Facebook. Maar met dit programma hoeft niet eerst Facebook geopend te worden. In november 2014 meldde Facebook dat Facebook Messenger 500 miljoen gebruikers had bereikt.

Veel mensen maken gebruik van de diensten van Google. Een van de diensten van Google is de chat functie Google Hangouts. Wanneer u een account heeft aanmaakt bij Gmail dan heeft u ook de gelegenheid om te chatten met andere Gmail gebruikers. De chatfunctie bevindt zich aan de linkerzijde van het scherm en kan u alleen gebruiken wanneer u ingelogd bent. Hieronder behandelen wij hoe je chatgesprekken kunt veiligstellen van Google Hangouts wanneer u ingelogd bent op uw Gmail-account.

Het meest gebruikte Voice over IP(VoIP) programma in de wereld is Skype. Skype is een VoIP-programma van Microsoft, waarmee men over het internet kan telefoneren. Het programma is gratis verkrijgbaar voor Windows (Windows 2000 en nieuwer), macOS (Mac OS X 10.3 of hoger), Linux, iOS, Android en Windows Phone. Skype zegt vrij te zijn van spyware

Yahoo! Messenger is een gratis populair instant chatprogramma van het Amerikaanse bedrijf Yahoo!, geschikt voor Windows, OS en voor Mac computers. Ook bestaat er een webversie van het programma, maar hier heeft men minder mogelijkheden mee. Het programma wordt vooral Yahoo! Messenger is een freeware-chatprogramma van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo!. Het programma maakt gebruik van het propriëtaire YMSG-protocol en is beschikbaar voor Mac, iOS en Windows. Er bestaat ook een webversie die niet geïnstalleerd hoeft te worden maar deze beschikt over minder mogelijkheden. Yahoo! Messenger wordt voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten. Nieuwe gebruikers maken eerst een Yahoo! ID aan, waarmee ze aan alle diensten van de portaalwebsite Yahoo! kunnen deelnemen, inclusief Yahoo! Messenger.