Internetsporen.nl

Cyber Alert

Bescherm jezelf online! Pas op met frauduleuze webwinkels

Nederland – 7 november 2023 | 14:27

cybercrime

De politie ontvangt steeds meer aangiftes en meldingen over malafide webwinkels. Aankoopfraude is inmiddels zelfs de meest voorkomende vorm van online fraude. Ook de komende tijd maken oplichters weer volop misbruik van de feestdagen en de drukte rondom cadeau aankopen. ‘Van november tot en met januari zien we steeds een flinke stijging van het aantal aangiftes’, zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie.

Lees verder…


Afnemers gestolen data krijgen bericht van politie

Apeldoorn – 19 september 2023 | 5:30

Logo op politie auto

Honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data hebben van de politie Oost-Nederland een brief of e-mail ontvangen, ook worden mensen uitgenodigd voor een stopgesprek.

Lees verder…


Tientallen slachtoffers: man (20) aangehouden

Apeldoorn – 21 juni 2023 | 10:50

Plaatje

Een man van 20 uit Kudelstaart (gemeente Aalsmeer) is dinsdag 20 juni aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met bankpassen. Naast de aanhouding is er ook een doorzoeking geweest in de woning. Daarbij zijn verschillende bankpassen van meerdere slachtoffers aangetroffen.

Lees verder…


Peter werd slachtoffer van identiteitsfraude

Nederland – 6 april 2023 | 10:00

Cubercrime, vingerafdruk, knop enter

Een leeggeplunderde beleggingsrekening, meerdere bankrekeningen die op zijn naam werden geopend en allerlei pakketjes die hij wel moest betalen, maar nooit besteld had. Het overkwam de 71-jarige Peter *. Meerdere keren deed hij aangifte van online fraude en oplichting. De oplichters hadden zijn online profiel gekocht op de Genesis Market, die deze week door de FBI is opgerold. Met de kant en klare online persoonsprofielen, die op deze online markt werden verkocht, konden criminelen iemands digitale leven volledig overnemen.

Lees verder…


Wereldwijd aanhoudingen voor online identiteitsdiefstal miljoenen mensen

Nederland – 5 april 2023 | 14:00

Splashpage-Noya_2023

De FBI en Europol hebben samen met de Nederlandse politie een groot internationaal onderzoek gedaan naar de Genesis Market. Deze criminele handelswebsite is op 4 april 2023 met ‘operation Cookiemonster’ door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen. Wereldwijd zijn in 17 landen honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland zijn 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan.

Lees verder…


Zogenaamde bankmedewerkers sluizen bijna 500.000 euro bij tientallen slachtoffers weg

Utrecht – 15 maart 2023 | 9:42

Bankhelpdeskfraude

Meer dan 60 mensen zijn de afgelopen maanden gezamenlijk voor bijna 500.000 euro opgelicht door zogenaamde ‘bankmedewerkers’. Dankzij politieonderzoek konden de zaken van deze slachtoffers worden herleid naar drie verdachten. Dit drietal is op dinsdag 14 maart op verschillende locaties in Nederland gearresteerd. Doorzoekingen leverden ook andere vondsten op zoals verdovende middelen en twee luchtdrukwapens.

Lees verder…


Drie mannen aangehouden in onderzoek naar grootschalige internationale datadiefstal en datahandel

Amsterdam – 23 februari 2023 | 16:55

Cybercrime

Het cybercrimeteam van de politie Amsterdam heeft op maandag 23 januari drie mannen aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen.

Lees verder…


Politieorganisaties wereldwijd zetten strijd tegen ‘DDoS-for-hire websites’ voort

Utrecht – 15 december 2022 | 9:27

Politieorganisaties wereldwijd zetten strijd tegen ‘DDoS-for-hire websites’ voort

Zo’n vijftig van ’s werelds grootste DDoS-for-hire websites zijn offline gehaald als onderdeel van een internationale samenwerking tegen DDoS-serviceproviders. De gezamenlijke operatie heeft de naam Power OFF. Met deze websites kochten gebruikers op bestelling krachtige DDoS-aanvallen tegen lage prijzen. De komende tijd kunnen beheerders en gebruikers van DDoS-diensten nog meer acties verwachten.

Lees verder…


Aanhoudingen in 25 landen bij internationale actie tegen money mules

Nederland – 6 december 2022 | 10:00

money mules, geldezel, Foto: Korpsmedia politie

Bij acties in Nederland en 24 andere landen zijn in de afgelopen drie maanden 2.469 money mules aangehouden. Deze achtste European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met onder andere Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om samen met banken aandacht voor het probleem van money mules te vragen.

Lees verder…


Grote spoofingdienst uit de lucht gehaald door internationale samenwerking

Utrecht – 24 november 2022 | 6:30

Grote spoofingdienst uit de lucht gehaald door internationale samenwerking

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland heeft in nauwe samenwerking met de London’s Metropolitan Police Service een onderzoek gedraaid naar de internationale spoofingdienst iSpoof. Met deze dienst voerden criminelen wereldwijd gesprekken om mensen op te lichten door zich voor te doen als bank of overheidsorganisatie. Dit heet helpdeskfraude. Deze maand zijn een beheerder van deze dienst en de eerste gebruikers gearresteerd. Tegelijkertijd is de dienst iSpoof uit de lucht gehaald. Dankzij de uitkomsten van deze internationale samenwerking wordt het criminelen voorlopig moeilijker gemaakt om deze vorm van fraude te kunnen voortzetten en weten zij dat ze in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten.

Lees verder…