Cyber Alert

Politieorganisaties wereldwijd zetten strijd tegen ‘DDoS-for-hire websites’ voort

Utrecht – 15 december 2022 | 9:27

Politieorganisaties wereldwijd zetten strijd tegen ‘DDoS-for-hire websites’ voort

Zo’n vijftig van ’s werelds grootste DDoS-for-hire websites zijn offline gehaald als onderdeel van een internationale samenwerking tegen DDoS-serviceproviders. De gezamenlijke operatie heeft de naam Power OFF. Met deze websites kochten gebruikers op bestelling krachtige DDoS-aanvallen tegen lage prijzen. De komende tijd kunnen beheerders en gebruikers van DDoS-diensten nog meer acties verwachten.

Lees verder…


Aanhoudingen in 25 landen bij internationale actie tegen money mules

Nederland – 6 december 2022 | 10:00

money mules, geldezel, Foto: Korpsmedia politie

Bij acties in Nederland en 24 andere landen zijn in de afgelopen drie maanden 2.469 money mules aangehouden. Deze achtste European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met onder andere Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om samen met banken aandacht voor het probleem van money mules te vragen.

Lees verder…


Grote spoofingdienst uit de lucht gehaald door internationale samenwerking

Utrecht – 24 november 2022 | 6:30

Grote spoofingdienst uit de lucht gehaald door internationale samenwerking

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland heeft in nauwe samenwerking met de London’s Metropolitan Police Service een onderzoek gedraaid naar de internationale spoofingdienst iSpoof. Met deze dienst voerden criminelen wereldwijd gesprekken om mensen op te lichten door zich voor te doen als bank of overheidsorganisatie. Dit heet helpdeskfraude. Deze maand zijn een beheerder van deze dienst en de eerste gebruikers gearresteerd. Tegelijkertijd is de dienst iSpoof uit de lucht gehaald. Dankzij de uitkomsten van deze internationale samenwerking wordt het criminelen voorlopig moeilijker gemaakt om deze vorm van fraude te kunnen voortzetten en weten zij dat ze in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten.

Lees verder…


Softwareleverancier gehackt, verdachte aangehouden

Apeldoorn – 25 oktober 2022 | 9:32

hack

Een man van 19 uit Krimpen aan den IJssel is aangehouden, omdat hij digitaal zou hebben ingebroken bij een softwareleverancier die levert aan de zorg. Daarbij zijn tienduizenden documenten buitgemaakt die medische- of persoonsgegevens kunnen bevatten.

Lees verder…


Let op: nepberichten over energietoeslag

Nederland – 13 oktober 2022 | 9:48

Cybercrime phishing creditcards

Nepmails en sms’jes over de energietoeslag zijn de nieuwste methode van cybercriminelen om mensen op te lichten.

Lees verder…


Politie waarschuwt hostingsector voor hosting resellers

Driebergen – 12 oktober 2022 | 14:08

servers

Een schoner internet en een veiliger digitaal Nederland. Dat is het doel van een waarschuwing van de politie gericht aan internet- en hostingbedrijven die bepaalde hosting resellers mogelijk als klant hebben. Het gaat om een specifieke groep hosting resellers die aangeven bulletproof diensten te leveren; al dan niet met een specificatie van het soort delicten dat zij faciliteren.

Lees verder…


Frans Bauer waarschuwt: “Laat je niet neppen bij het appen”

Rotterdam – 7 oktober 2022 | 13:00

foto Politie

Frans Bauer houdt van een geintje, maar is heel serieus als hij mensen waarschuwt om niet in WhatsAppjes van oplichters te trappen. “Deze criminelen zijn heel gewiekst. Ze laten een berichtje met een vraag om hulp heel echt lijken. Als je even niet oplet, kun je zomaar veel geld kwijt zijn. En sla je jezelf voor je hoofd.” Vandaag start de campagne “App je even voor mij?” met Frans in de hoofdrol. De campagne moet ouderen, maar ook (klein)kinderen bewuster maken van manier waarop criminelen jaarlijks miljoenen aan spaargeld buit maken.

Lees verder…


Oplichters spelen in op energiecrisis

Nederland – 27 september 2022 | 8:37

internet oplichting

De politie en organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout. Door de forse stijging van de gasprijs steeg de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn nu ruim 60 malafide webshops actief, de politie heeft al meer dan 500 aangiftes ontvangen.

Lees verder…


Gouden beleggingsbergen blijken vaak diepe valkuilen

Nederland – 14 september 2022 | 11:00

fraude

De Fraudehelpdesk, de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en de politie ontvangen steeds vaker signalen over frauduleuze beleggingsproducten. Omdat mensen niet of nauwelijks rente op hun spaartegoed krijgen, zoeken velen naar alternatieven die hogere rendementen voorspiegelen. Oplichters maken maar wat graag gebruik van die groeiende interesse.

Lees verder…


Politie en bedrijven samen tegen misbruik van inloggegevens

Nederland – 30 juni 2022 | 7:00

no more leaks

Onder de noemer No More Leaks gaan de politie en een groot aantal ondernemingen samen de strijd aan tegen misbruik van gestolen inloggegevens. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime namens de politie, en de deelnemende partijen tekenden hiervoor een overeenkomst.

Lees verder…