Cyber Alert

Oplichters spelen in op energiecrisis

Nederland – 27 september 2022 | 8:37

internet oplichting

De politie en organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout. Door de forse stijging van de gasprijs steeg de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn nu ruim 60 malafide webshops actief, de politie heeft al meer dan 500 aangiftes ontvangen.

Lees verder…


Gouden beleggingsbergen blijken vaak diepe valkuilen

Nederland – 14 september 2022 | 11:00

fraude

De Fraudehelpdesk, de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en de politie ontvangen steeds vaker signalen over frauduleuze beleggingsproducten. Omdat mensen niet of nauwelijks rente op hun spaartegoed krijgen, zoeken velen naar alternatieven die hogere rendementen voorspiegelen. Oplichters maken maar wat graag gebruik van die groeiende interesse.

Lees verder…


Let op: nepberichten over energietoeslag

Nederland – 31 augustus 2022 | 14:17

Cybercrime phishing creditcards

Nepmails en sms’jes over de energietoeslag zijn de nieuwste methode van cybercriminelen om mensen op te lichten.

Lees verder…


Politie en bedrijven samen tegen misbruik van inloggegevens

Nederland – 30 juni 2022 | 7:00

no more leaks

Onder de noemer No More Leaks gaan de politie en een groot aantal ondernemingen samen de strijd aan tegen misbruik van gestolen inloggegevens. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime namens de politie, en de deelnemende partijen tekenden hiervoor een overeenkomst.

Lees verder…


Drugsverkopers Telegram aangehouden

Amsterdam – 7 juni 2022 | 17:26

Politieagent met portofoon

De politie heeft op dinsdag 7 juni drie mannen uit Amsterdam aangehouden van 19 en 20 jaar oud die vermoedelijk op grote schaal handelden in verdovende middelen. De mannen worden verdacht van het verkopen van meerdere soorten verdovende middelen via Telegram en het beheren van het Telegramaccount CEOamsterdam.

Lees verder…


Cybercrimeteam Rotterdam sleutelrol in internationaal onderzoek

Rotterdam – 1 juni 2022 | 12:32

stockfoto politie

Het Rotterdamse cybercrimeteam (CCT) speelde een sleutelrol in een groot internationaal fraude- en witwasonderzoek genaamd “Operation SKEIN”. Op 30 mei 2022 werden in Dublin een 27-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden door de Ierse politie op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het totaal van de aanhoudingen komt hiermee op 203 verdachten.

Lees verder…


Politie stopt internationaal verspreiding FluBot malware

Oost-Nederland – 1 juni 2022 | 12:00

Cybercrime: lint over toetsenbord

Het cybercrimeteam van de politie in Oost-Nederland is erin geslaagd de verspreiding van schadelijke software (malware) te stoppen. Bij het complexe onderzoek zijn 11 landen en Europol betrokken. Door in te grijpen en het criminele proces te verstoren is het gelukt een van de snelst verspreidende mobiele malware te stoppen.

Lees verder…


Zo voorkom je bankhelpdeskfraude

Nederland – 8 april 2022 | 12:19

bankhelpdeskfraude

Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken. Maar hoe kun jij het zelf herkennen en wat moet je dan doen?

Lees verder…


Politie op zoek naar cyberinformanten

Nederland – 5 april 2022 | 10:40

runner

Politieagenten die informanten runnen, ontmoeten hun contactpersonen vaak in de kroeg of een restaurant. Maar mensen met informatie over cybercriminaliteit zijn lastiger te vinden. Daarom gaat de politie gericht naar hen op zoek.

Lees verder…


Online opgelicht? Tóch je geld terug

Nederland – 2 april 2022 | 7:00

Internetoplichting

Een proef waarbij zoveel mogelijk wordt gedaan voor slachtoffers van online oplichting, is volgens de deelnemers zinvol. Tijdens de proef is geprobeerd om de slachtoffers in elk geval hun geld terug te laten krijgen. Dit lukte in meer dan een kwart van de gevallen geheel. In nog eens een kwart van de gevallen kregen de slachtoffers hun schade gedeeltelijk vergoed.

Lees verder…