Internetsporen.nl
Nieuws

De ‘Blue Whale’ challenge

De ‘Blue Whale challenge’ was een aantal jaren geleden al in Nederland actief en is volgens social media weer terug. Dit blijkt vooralsnog een hoax te zijn, maar een gewaarschuwd mens telt ook in deze voor twee. De Blue Whale was een challenge dat bestond uit opdrachten waarin kinderen onder andere zichzelf moesten verwonden en waarvan de laatste opdracht het plegen van zelfmoord was. Wanneer je toch nog wordt uitgenodigd dan kan het voorkomen dat dat door een account wordt gedaan dat onderstaande profielfoto gebruikt!

Men zegt dus dat dit fenomeen weer terug is in Nederland. Social media is voor iedereen toegankelijk en daar wordt dus voor deze challenge weer flink misbruik van gemaakt.

Maar wat kan je doen als je toch een uitnodiging ontvangt om mee te doen aan deze challenge? Uiteraard er niet op in gaan maar je kan wel andere dingen doen. Hieronder een aantal aandachtspunten:

1. Mocht je een uitnodiging ontvangen van een account dat vreemde verzoeken doet blokkeer deze persoon;
2. Maak een schermopname (AndroidiPhone) van het account;
3. Rapporteer het account;
4. Mochten er bedreigingen worden geuit door dit account meld dit bij de politie;
5. Vertel het je ouders of volwassen persoon die je vertrouwt.

Belangrijk om te weten:
Door de personen achter deze accounts worden kinderen afgeperst. Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. DIT IS NIET ZO. Als jij geen persoonlijke informatie geeft kunnen zij hier ook niet achterkomen.

Is er spoed? bel 112. Wil je strafbare feiten melden maar het heeft geen spoed? Bel dan 0900-8844. Mocht je hieraan meedoen of je denk na over het plegen van zelfmoord? Neem dan contact op met 0800 0113 of ga naar de site www.113.nl.

Bron: 113.nl