Digitaal lastiggevallen
Iemand lastigvallen, pesten of stalken gebeurt steeds meer op het internet. Soms kan het lastigvallen, pesten of stalken via internet een nog grotere impact hebben dan wanneer dit in het echte leven gebeurt. Vaak kan namelijk iedereen het lezen, blijft het nog lang online, kan je je lastiger verdedigen en gebeurt het ook nog vaak anoniem waardoor het lastig is om de persoon achter deze acties te vinden.
Het lastigvallen kan via allerlei platformen lopen; iemand kan een nepprofiel van je aanmaken op Facebook, vervelende foto’s van je plaatsen op Instagram, nare berichten naar je sturen via WhatsApp of je veel vervelende e-mails sturen.
Voorkom dat iemand jou kan lastigvallen door bijvoorbeeld:
- Geen privé-gegevens te delen. Hou je naam, adres, telefoonnummer of andere persoonlijke gegevens voor jezelf.
- Je inloggegevens voor jezelf te houden. Deel je gebruikersnaam en wachtwoord nooit meer anderen. Zorg er ook voor dat je een sterk wachtwoord gebruikt.
- De profielen die je gebruikt zoveel mogelijk af te schermen. Veel platformen hebben mogelijkheden om privacy instellingen te wijzigen. Check mijnonlineidentiteit.nl voor hulp als je het lastig vindt om deze instellen.
- Alleen volg- of vriendschapsverzoeken te accepteren van mensen die je kent. Verwijder onbekende mensen.
- Alleen foto’s te plaatsen die neutraal zijn (dus geen uitdagende of seksueel getinte foto’s), het liefst foto’s waarop je gezicht niet zichtbaar is.
- Zelf ook niet te schelden of andere mensen te kwetsen. Als je het in het echt ook niet tegen iemand zou zeggen, zeg dat online dan ook niet.
Ben je toch lastiggevallen door iemand online? Dan kunnen de volgende stappen je misschien helpen:
- Negeer de persoon die jou lastigvalt en reageer niet op berichten.
Blokkeer deze persoon als dat kan. Sommige platformen geven ook de mogelijkheid om iemand te rapporteren. Doe dit als dat mogelijk is. - Bewaar de berichten die je krijgt. Sla ze op op je telefoon of computer of maak een schermafbeelding of een schermopname van. Dit kan de politie later helpen.
- Staat er een nepprofiel van jou online of worden er ergens vervelende afbeeldingen/video’s geplaatst? Benader dan ook het platform om te vragen of zij de gegevens willen verwijderen.
- Neem iemand in vertrouwen met wie je dit kan delen. Denk aan iemand die je vertrouwt bijvoorbeeld aan een van je ouders/verzorgers, een goeie vriend/vriendin of een collega. Ben je jonger dan 18 en durf je dit niet te bespreken met iemand die je kent? Neem dan contact op met de kindertelefoon. Ben je ouder dan 18 jaar en vind je het lastig om iemand te vinden die je vertrouwt? Kijk dan op slachtofferwijzer.nl om te kijken welke instantie jou het beste kan helpen.
- Wil je aangifte doen of melding maken bij de politie? Kijk dan op politie.nl voor de mogelijkheden.
Meer informatie?
Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op vraaghetdepolitie.nl/pesten-en-online
Ben je ouder of docent en wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op mediawijsheid.nl/onlinepesten