Internetsporen.nl
EmailLaatsteNieuws

Emailheaders veiligstellen

U kunt contact hebben gehad via e-mail. Een e-mailbericht kan gegevens bevatten die mogelijk de afzender kan traceren. Dit worden ‘e-mailheaders’ of ‘kopteksten’ genoemd. Deze gegevens zijn vergelijkbaar met het briefhoofd van een papieren brief. Hoe u deze headers zichtbaar kunt maken, vindt u hieronder. Selecteer het e-mailprogramma, waar je de headers van wilt veiligstellen, hieronder op en voer de stappen uit zoals die beschreven staan.

LET OP! Wanneer u denkt of zeker weet dat uw e-mailaccount is gehackt, vergeet dan niet te controleren of er doorverwijzingen zijn aangemaakt (die automatisch binnenkomende e-mails doorstuurt naar een ander e-mailadres). Mocht dit inderdaad ingesteld zijn dan kan dit e-mailadres mogelijk een spoor zijn naar de dader(s).

Een e-mailclient is een computerprogramma dat gebruikt wordt voor het schrijven, versturen en ontvangen van e-mail. De technische benaming voor een e-mailclient is Mail User Agent (MUA).

Een e-mailclient biedt de gebruiker functies om een e-mail te schrijven, te bewerken en aan te bieden aan een mailserver voor bezorging bij de ontvanger. De e-mailclient kan ook worden gebruikt om e-mail te ontvangen van een mailserver. E-mailclients bestaan in verschillende vormen. Er is bijvoorbeeld een onderscheid tussen tekstmode (Mutt) en grafische (Mozilla Thunderbird) e-mailclients. Voor bijna elk besturingssysteem zijn er e-mailclients voorhanden. Ze kunnen onderling ook verschillen in het aantal mogelijkheden en gebruiksgemak.

Webmail is de algemene benaming voor een webapplicatie die het mogelijk maakt om e-mail te gebruiken via een webgebaseerde gebruikersinterface. Doordat webmail gebruikmaakt van HTML (of een andere webstandaard zoals XML in combinatie met XSLT) is het op dezelfde wijze te gebruiken als een gewone website. Hierdoor is het mogelijk om overal ter wereld gebruik te maken van e-mail zonder een apart e-mailprogramma te hoeven installeren.

Als u zelf de gevonden e-mailheaders wilt analyseren, dan kunt u dat op deze pagina doen. Wanneer het programma wat u gebruikt er niet bij staat, dan vindt u mogelijk hier hoe u e-mailheaders kunt veiligstellen van uw programma.