Internetsporen.nl
Lastig gevallen?Social Media

Facebook

Op Facebook kan je ook worden lastiggevallen, bijvoorbeeld via berichten. Er kunnen ook foto’s of video’s van jou worden verspreid of iemand heeft een profiel van jou aangemaakt waar iemand zich voordoet alsof hij jou is (nepprofiel).

Facebook wordt veel gebruikt als app op mobiele telefoons. Zorg dat je, wanneer je lastig wordt gevallen en bewijs wil verzamelen, je inlogt op een computer. Het is dan makkelijker om bepaalde gegevens zoals de URL van een profiel vast te leggen.

Iemand valt mij lastig via Facebook
Wanneer iemand je lastigvalt via berichten op Facebook (bijvoorbeeld via Facebook Messenger of via persoonlijke berichtjes op jouw profiel), onderneem dan de volgende stappen:

 • Leg de berichten die je ontvangt vast. Dit kan met een schermafbeelding of een schermopname. Zorg hierbij dat de naam van de persoon die jou lastigvalt duidelijk in beeld komt.
  Worden de berichten verzonden in Facebook Messenger? Dan kan je hier meer informatie vinden over het veiligstellen van de chats.
 • Maak ook een schermafbeelding of -opname van het profiel van de persoon die jou lastigvalt. Zorg hierbij dat de URL van het Facebook-profiel goed zichtbaar is of leg deze apart vast. De URL van een profiel kan je terugvinden in de adresbalk en lijkt veel op ‘facebook.com/voorbeeld.voorbeeld’. Selecteer en kopieer de URL en sla hem ergens op. Of schrijf de URL over.

  Open je Facebook op je mobiele telefoon? Dan kan je de URL van het profiel terugvinden door in de mobiele app te navigeren naar het profiel en vervolgens te klikken op het menu met de drie puntjes (zie 1, onder de profielfoto, rechts). Er opent zich nu een nieuw venster. Je ziet hier de URL (zie 2). Je kan de URL overnemen door te klikken op ‘Copy Link’ of door de URL over te schrijven


 • Om alle gegevens veilig te stellen kan je ook een ‘take out’ doen van je Facebook-gegevens. Je krijgt dan een kopie van alle data van jouw account. Hoe je dat kan doen lees je hier.
 • Rapporteer de persoon die jou lastigvalt. Mocht het profiel dat jou lastig valt in strijdt zijn met de gebruikersvoorwaarden dan kan Facebook het profiel verwijderen. Klik hier voor informatie om iemand te rapporteren aan Facebook.
 • Blokkeer de persoon zodat hij jou niet meer lastig kan vallen.
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook (website).
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook (app).
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook Messenger.

Iemand plaatst mijn foto’s/video’s zonder mijn toestemming
Als iemand van jouw foto’s en/of video’s verspreid zonder jouw toestemming, onderneem dan de volgende stappen:

 • Leg de foto’s en/of video’s vast. Dit kan met een schermafbeelding of een schermopname.
 • Maak ook een schermafbeelding van het profiel van de persoon die jouw foto’s/video’s verspreid. Zorg hierbij dat de URL van het Facebook-profiel goed zichtbaar is of leg deze apart vast. De URL van een profiel kan je terugvinden in de adresbalk en lijkt veel op ‘facebook.com/voorbeeld.voorbeeld’. Selecteer en kopieer de URL en sla hem ergens op. Of schrijf de URL over.
  Hoe je de URL op via de mobiele app van Facebook kan vast leggen lees je hier boven.
 • Rapporteer de foto/video die van jou geplaatst is zonder jouw toestemming. Hoe je content kan rapporteren kan je hier lezen.
 • Blokkeer de persoon die de foto/video heeft geplaatst zodat hij jou niet meer lastig kan vallen.
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook (website).
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook (app).
  Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Facebook Messenger.

Iemand doet zich voor als mij op Facebook
Doet iemand zich voor op Facebook alsof ze jou zijn? Dan kan je het volgende doen:

 • Maak een schermafbeelding of een schermopname van het profiel. Zorg hierbij dat de URL goed in beeld komt.
 • Rapporteer het profiel aan Facebook via deze stappen.
 • Waarschuw eventueel familie en je naasten dat zij geen vriendschapsverzoeken moeten accepteren van dit profiel omdat dit niet jouw profiel is.

Privacy
Heb je zelf een Facebook-account? Zorg dan dat je nog eens naar je privacy-instellingen kijkt. Hoe meer je je gegevens afschermt, hoe lastiger het voor iemand anders is om jou te vinden of jou lastig te vallen. Klik hier voor meer informatie over je privacy-instellingen op Facebook. En kijk op Mijnonlineidentiteit.nl voor meer tips om je gegevens privé te houden.

Gehackt
Heeft iemand controle genomen over jouw eigen Facebook account en ben je dus gehackt? Klik hier voor meer informatie.

Ik heb geen Facebook-account. En nu?
Heb je zelf geen Facebook-account maar wil je wel iets rapporteren aan Facebook? Klik dan hier voor meer informatie.