iMessage

Met iMessage kan men berichten, groepsberichten, foto’s, video’s, contacten, locaties en bestanden verzenden naar andere iMessage-gebruikers. Het is daarmee, wanneer er een internetverbinding beschikbaar is, een alternatief op sms en mms. IMessage is toegankelijk via de Berichten-applicatie op een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 5 of later en een Mac met OS X Mountain Lion of later.

Gebruikers kunnen een of meer e-mail-adressen registreren bij Apple om iMessage te gebruiken. IPhone-gebruikers kunnen in plaats van een e-mailadres ook hun eigen telefoonnummer gebruiken, dat met iOS 6 of hoger ook gekoppeld kan worden aan een e-mailadres. Wanneer er bij iPhone-gebruikers een dataverbinding beschikbaar is, zal Berichten eerst kijken of de ontvanger over iMessage beschikt. Indien dat het geval is, zal er automatisch een iMessage-bericht worden verstuurd. Indien niet, een sms of mms. Een blauwe verzendknop refereert aan iMessage, een groene verzendknop aan sms of mms. Men kan in Berichten zien of een contactpersoon een bericht aan het typen is. Daarnaast kan men zien of een bericht ontvangen is of gelezen. Alle iMessage-berichten worden versleuteld verstuurd.

Tegenwoordig zijn deze twee chatprogramma’s samengevoegd en gaan door onder de naam Berichten. De functies zijn wel gelijk gebleven.

Om uw chatgesprekken veilig te stellen, kunt u het volgende doen:

Start het programma Berichten.

Klik via het menu (Archief – Recente onderdelen) op de chat waarvan u de gegevens wilt veiligstellen. Deze chat zal vermoedelijk staan onder het menu ‘Bewaarde chats’.

Wanneer u op de chat heeft geklikt wordt deze geopend.

Gebruik vervolgens de toetscombinatie Cmd + p of klik in het menu onder ‘Archief’ op ‘Druk af…’ waardoor het afdrukscherm geopend wordt.

Klik vervolgens op ‘Druk af’ om de chat af te drukken. Via de knop ‘Pdf’ kunt u ook de chat opslaan als een .pdf document.

Wanneer het bedoelde chatbericht niet onder Recente onderdelen – Bewaarde chats staat, is er nog een mogelijkheid om deze op een andere wijze te vinden.

Ga binnen Finder naar Documenten – iChats.

Open vervolgens de map met de datum van het bewuste gesprek.

Open vervolgens het bestand met de bewuste chat. De bewuste chat wordt nu geopend.

Klik vervolgens op ‘Druk af’ om de chat af te drukken. Via de knop ‘PDF’ kunt u ook de chat opslaan als een .pdf document. (zie hierboven).

Standaard worden chats van iChat niet bewaard. Om de chats te bewaren gaat u naar de ‘Voorkeuren’ van iChat. Deze zijn te vinden in de menubalk onder iChat. Klik vervolgens op het tabblad ‘Berichten’.

Vink het hokje aan dat voor ‘Bewaar chatteksten in …’. U kunt hier ook de map aangeven waar de chatberichten opgeslagen moeten worden. Standaard worden de berichten opgeslagen in de map ‘iChats’.

Je kan ook hier een kijkje nemen om te zien hoe je een iMessage bericht veilig kunt stellen.