Internetsporen.nl
Lastig gevallen?Social Media

Instagram

Instagram wordt vooral gebruikt op mobiele telefoons maar je kan ook inloggen via de website Instagram.com.
Zorg dat je, wanneer je lastig wordt gevallen en bewijs wil verzamelen, je inlogt op een computer. Het is dan makkelijker om bepaalde gegevens zoals de URL van een profiel vast te leggen.

Ook hier kan het gebeuren dat je wordt lastiggevallen, iemand zonder jouw toestemming foto’s en/of video’s deelt of dat iemand zich voordoet alsof ze jou zijn.

Iemand valt mij lastig via Instagram
Word je lastiggevallen via berichten op Instagram? Onderneem dan de volgende stappen:

 • Leg de berichten die je ontvangt vast. Dit kan met een schermafbeelding of een schermopname. Zorg hierbij dat de naam van de persoon die jou lastigvalt duidelijk in beeld komt.
 • Maak ook een screenshot van het profiel van de persoon die jou lastigvalt. Zorg hierbij dat de URL van het Instagram-profiel goed zichtbaar is (bijvoorbeeld: www.instagram.com/voorbeeldgebruikersnaam). Selecteer en kopieer de URL en sla hem ergens op. Of schrijf de URL over.

  Open je Instagram op je mobiele telefoon? Navigeer dan naar het profiel van de persoon die je lastigvalt. Klik op het menu van de drie puntjes (zie 1, rechts bovenin). Er opent zich nu een nieuw venster waar je de mogelijkheid hebt om de URL te kopiëren van het profiel dat je bekijkt (zie 2, de op één onderste optie) . Zorg dat je de URL nu wel ergens opslaat, bijvoorbeeld in een notitie op je telefoon.


 • Om alle gegevens veilig te stellen kan je ook een ‘take out’ doen van je Instagram-gegevens. Je krijgt dan een kopie van alle data van jouw account. Hoe je dat kan doen lees je hier.
 • Rapporteer de persoon die jou lastigvalt. Mocht het profiel dat jou lastig valt in strijdt zijn met de gebruikersvoorwaarden dan kan Instagram het profiel verwijderen. Je kan hier de uitleg vinden hoe je een persoon of een bericht kan rapporteren.
 • Blokkeer de persoon zodat hij jou niet meer lastig kan vallen. Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Instagram.

Iemand plaatst mijn foto’s/video’s zonder mijn toestemming
Verspreid iemand zonder jouw toestemming foto’s en/of video’s van jou? Dan kan je het volgende doen:

 • Leg de foto’s en/of video’s vast. Dit kan met een schermafbeelding of een schermopname. Zorg hierbij dat de naam van de persoon die de foto’s/video’s van jou heeft geplaatst duidelijk in beeld komt en ook zijn profielfoto zichtbaar is.
 • Maak ook een schermafbeelding van het profiel van de persoon die jouw foto’s/video’s verspreid. Zorg hierbij dat de URL van het Instagram-profiel goed zichtbaar is (bijvoorbeeld: www.instagram.com/voorbeeldgebruikersnaam)
  Open je Instagram op je mobiele telefoon? Lees dan de stappen hierboven over het kopiëren van de URL van een instagram-account binnen de mobiele app.
 • Rapporteer de foto/video die zonder jouw toestemming geplaatst is. Hier kan je lezen hoe je dat kan doen.
 • Blokkeer de persoon zodat hij jou niet meer lastig kan vallen. Klik hier voor informatie om iemand te blokkeren op Instagram.

Iemand doet zich voor als mij op Instagram
Heeft iemand onder jouw naam, en misschien ook met jouw foto’s/video’s een nepprofiel aangemaakt? Volg dan deze stappen:

 • Maak een schermafbeelding of een schermopname.van het profiel. Zorg hierbij dat de URL goed in beeld komt.
 • Rapporteer het profiel bij Instagram. Je kan hier lezen hoe je dat moet doen.
 • Waarschuw eventueel familie en je naasten dat zij geen vriendschapsverzoeken moeten accepteren van dit profiel omdat dit niet jouw profiel is.

Privacy
Heb je zelf een Instagram-account? Kijk dan nog eens naar de privacy-instellingen. Hoe meer je je gegevens afschermt, hoe lastiger het voor iemand anders is om jou te vinden of jou lastig te vallen. Klik hier voor meer informatie over je privacy-instellingen op Instagram. En kijk op Mijnonlineidentiteit.nl voor meer tips om je gegevens privé te houden.

Gehackt
Heeft iemand controle genomen over jouw eigen Instagram account en ben je dus gehackt? Klik hier voor meer informatie.

Ik heb geen Instagram-account. En nu?
Wanneer je geen Instagram-account hebt en wel melding wil maken van iemand die misbruik maakt van jouw foto’s en/of video’s, klik hier.
Wanneer je zonder Instagram-account melding wil maken van een nepprofiel klik je hier.