Internetsporen.nl
ChatLastig gevallen?

Omegle

Omegle (spreek je uit als Oh Meh Gull) is een website waar je kan chatten en videobellen met onbekende mensen. Je kan elkaar vinden op basis van gedeelde interesse of je wordt willekeurig aan een andere persoon gekoppeld die ook online is.

Zowel via de chat (geschreven tekst) als via het videobellen (webcam) kan je geconfronteerd worden met iemand die jou lastigvalt.

Iemand valt mij lastig op Omegle
Wanneer iemand je lastig valt op Omegle, onderneem dan de volgende stappen:

 • Maak een schermafbeelding of een schermopname van de chat- of videosessie. Zorg daarbij dat de gebruikersnaam van de persoon die jou lastigvalt duidelijk in beeld te zien is.
  Heb je de chat- of videosessie al afgesloten? Noteer dan zoveel mogelijk van wat je nog weet van het gesprek.
  Noteer de exacte datum en tijdstip waarop je contact hebt gehad.
 • Wanneer je eventueel aangifte wil doen bij de politie kan het handig zijn om je IP-adres te noteren. Je IP-adres kan je bijvoorbeeld via www.whatsmyip.org zien. Het komt meteen bovenaan de pagina in beeld te staan. Noteer het IP-adres dat je gebruikte.
 • Mocht je besluiten aangifte te doen, dan is voor de politie ook belangrijk wel ‘Sessie ID’ je hebt. Dat kan je gemakkelijk terugvinden als je omegle.com/id bekijkt. Daar staat tevens je IP-adres nog een keer genoemd. Maak een schermafbeelding van deze informatie of noteer deze. Als je het noteert, controleer dan goed of je alles goed hebt overgenomen.

  Zorg dat je dit wel doet tijdens, of vlak na, je chat- of videosessie.

  Heb je het sessie ID niet? Zorg dan dat je in elk geval je IP adres en de exacte datum en tijd hebt genoteerd.

Ben je op dit moment in een chat- of videosessie en word je nu lastig gevallen? Naast de bovenstaande stappen kan je ook nog op de knop ‘STOP’ klikken. Deze knop vindt je onderin je beeldscherm en laat meteen de sessie stoppen.

Heb je de chat als vervelend ervaren? Neem dan iemand die je vertrouwt in vertrouwen en deel je ervaring.
Vind je het lastig om iemand te vinden aan wie je je verhaal kwijt kunt en je bent jonger dan 18 jaar? Dan kan de kindertelefoon je een luisterend oor bieden. Ben je ouder dan 18 jaar? Kijk dan op slachtofferwijzer.nl voor hulp.
Mocht je seksueel getinte content hebben gezien, dan kan je dat eventueel ook melden bij het meldpunt kinderporno.

Privacy
Zorg verder dat je tijdens een chat- of videosessie er voor zorgt dat je geen privé-gegevens deelt (geen gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden, (mobiel) telefoonnummer en dergelijke). Dit kan er voor zorgen dat de persoon die je lastig viel je op andere platformen gaat benaderen.

Zorg dat, wanneer je een videosessie doet, je geen naar jou herleidbare gegevens laat zien (bijvoorbeeld je paspoort, persoonlijke foto’s, je bureaublad op je computer en dergelijke). Vermijd ook seksuele handelingen voor de webcam.