Oplichting & Fraude
Ben je slachtoffer van fraude? Dan biedt de Fraudehelpdesk de helpende hand. De organisatie verwijst gedupeerden door naar de juiste instantie en is er daarnaast voor al jouw vragen en meldingen over fraude. De organisatie heeft geen opsporingsbevoegdheid en kan fraudeurs dus niet strafrechtelijk vervolgen. Wel worden de meldingen bij de helpdesk gebruikt om andere burgers beter te kunnen waarschuwen.
Vind hulp wanneer je bent opgelicht
De Fraudehelpdesk stelt dat alles wat met oplichting te maken heeft, fraude is. Het gaat over het algemeen over een partij die op een sluwe wijze bij jou geld probeert af te troggelen. Onderstaand bieden we een aantal voorbeelden van fraude waar de helpdesk hulp kan bieden. Je kunt ze telefonisch bereiken via 088-7867372 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur. Fraude kan ook gemeld worden via het online formulier.
- Valse (phising) e-mails;
- Datingfraude;
- Vakantiefraude;
- Malafide slotenmakers;
- Spookfacturen;
- Nalatenschapsfraude.
Voorkomen is beter dan genezen
Met alle meldingen die binnenkomen bij de Fraudehelpdesk heeft de organisatie een goed beeld van de meest voorkomende fraudezaken. Met deze kennis kunnen een hele hoop zaken worden voorkomen. Via zowel de website, als social media kanalen (Facebook en Twitter) houdt de organisatie Nederland op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Juridische hulp en (preventieve) adviezen voor bedrijven
De Fraudehelpdesk biedt naast de hulp aan particulieren, specialistische hulp aan bedrijven. De organisatie heeft juristen in dienst die zijn gespecialiseerd in fraudezaken binnen bedrijven. Denk hierbij aan advertentiecontracten, vermeldingen op websites, vermeldingen in internetgidsen en spooknota’s. Het is als bedrijf ook mogelijk om lid te worden. Leden worden voorzien van preventieve adviezen. Daarnaast wordt je als ondernemer ook juridisch ondersteund. Lees meer over de ondersteuning voor bedrijven op de website van de Fraudehelpdesk.
Bron: slachtofferwijzer.nl