Internetsporen.nl
Nieuwsphishing

Phishingaanvallen via Marktplaats

De Fraudehelpdesk waarschuwt gebruikers van Marktplaats voor een nieuwe phishingaanval waarbij oplichters de bankgegevens van slachtoffers proberen te ontfutselen. Net als bij verschillende andere scams doen de oplichters zich voor als koper. Wanneer de deal met de verkopende partij is gesloten laat de oplichter weten dat hij toch wel erg ver weg woont en vraagt om het artikel op te sturen. De oplichter merkt daarbij op dat hij eerst het geld zal overmaken.

Vervolgens laat de oplichter aan de verkoper weten dat het makkelijk is als hij eerst een speciaal “verzendlabel” aanmaakt, waar de adresgegevens van de “koper” al in staan. De “koper” stuurt hiervoor een linkje, met de opmerking dat hij zo zeker weet dat het artikel bij hem terechtkomt. De link wijst echter naar een phishingsite die onder andere om het bankrekeningnummer en het pasnummer van de verkoper vraagt.

Bij andere varianten van phishing op Marktplaats vragen oplichters aan de verkopende partij om eerst een cent over te maken, zodat ze zeker weten dat de verkoper is wie hij zegt te zijn. De betaallink die de oplichter voor de transactie verstuurt wijst echter naar een phishingsite. De Fraudehelpdesk adviseert Marktplaatsgebruikers om voor de communicatie en financiële transacties binnen het berichtensysteem van de handelsplaats te blijven.

Bron: fraudehelpdesk.nl en security.nl