Internetsporen.nl
Sporen veiligstellen

Schermafbeelding Windows computer

Omdat gegevens op internet ook snel kunnen verdwijnen kan het handig zijn om schermafbeeldingen (screenshots) te maken van wat je ziet. Schermafbeeldingen leggen vast wat jij op dat moment in je beeld ziet staan. Je kan schermafbeeldingen maken op je computer en op je telefoon.

Het Knipprogramma gebruiken als u een muis en toetsenbord hebt:

 1. Selecteer de Startknop , typ knipprogramma en selecteer het in de zoekresultaten.
 2. Als u een nieuwe schermopname wilt maken met de modus die u de vorige keer hebt gebruikt, selecteert u Nieuw. Of om het gewenste type knipsel te kiezen, selecteert u Modus (of, in oudere versies van Windows, de pijl naast Nieuw) en kies vervolgens een vastlegmodus. Als u vrije vorm- of rechthoekige knipsels maakt, selecteert u met de muis het gebied dat u wilt vastleggen.
 3. Met de knoppen Opslaan en Kopiëren boven aan het knipsel kunt u het knipsel opslaan of kopiëren naar het klembord.

De beschikbare knipmodi zijn Vrije vorm, Rechthoekig, Venster en Knippen op volledig scherm.alternate text

Het knipprogramma gebruiken als u alleen een muis hebt:

 1. Om het Knipprogramma te openen drukt u op de Start-knop , typt u knipprogramma en drukt u op Enter. (Er is geen sneltoets om het Knipprogramma te openen.)
 2. Om het gewenste knipseltype in te stellen, drukt u op Alt + M en kiest u met de pijltoetsen het gewenste type: vrije vormrechthoekigvenster of volledig scherm. Druk vervolgens op Enter. (De sneltoets Alt + M is alleen beschikbaar in de nieuwste update van Windows 10). Wanneer u een rechthoekig knipsel maakt, houdt u Shift ingedrukt en selecteert u met de pijltoetsen het gewenste gebied.
 3. Als u een nieuwe schermopname wilt maken met de modus die u de vorige keer hebt gebruikt, drukt u op de toetsen Alt + N.
 4. Als u het knipsel wilt opslaan, drukt u op de toetsen Ctrl + S. Als u het knipsel wilt kopiëren naar het klembord, drukt u op de toetsen Ctrl + C.

Meer informatie over schermopnamen en het Knipprogramma.

 • Zorg dat je het venster open hebt staan waarvan je een schermafbeelding wil maken.
 • Druk op je toetsenbord de toets ‘PrintScreen’ (of ‘PrtScrn’, vaak rechts op je toestenbord) in om een schermafbeelding je maken van je volledige beeldscherm.
  Druk op je toetsenbord de toetsencombinatie ‘PrintScreen + Alt’ (of ‘PrtScrn + Alt’) en de t in om een schermafbeelding je maken van een venster.
 • Open nu een programma zoals Microsoft Word of Paint en zorg dat je een nieuw document opent.
 • Druk nu de toetsencombinatie ‘Control + V’ (of Ctrl + V) in. Als het goed is zie je nu de afdruk van je scherm in beeld staan.
 • Sla het document op op je computer.

Wil je een schermafbeelding maken van een bepaald venster maar niet van je gehele scherm? Zorg dan dat je het venster selecteert waar je een schermafbeelding van wil maken. Volg daarna de bovenstaande stappen en druk op de toetsencombinatie ‘PrintScreen + Alt’ (of ‘PrtScrn + Alt’). Je maakt nu een schermafbeelding van alleen het venster dat voor jou van belang is.