Internetsporen.nl
Welk strafbaar feit

Sextortion

Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’. We spreken van sextortion wanneer iemand wordt gechanteerd met seksueel getint (beeld)materiaal. Dit kan bijvoorbeeld een naaktfoto of video zijn, maar het kan ook gaan om gefingeerd seksueel getint materiaal of seksueel getinte chatgesprekken waarvan je niet wilt dat ze uitlekken. Meestal eist de crimineel geld of nog meer beeldmateriaal.

Wat kun je doen?

Ga niet in op chantage
In de eerste plaats; ga niet in op de chantage. Het is namelijk geen garantie dat het chanteren daarna stopt. Zolang het loont, blijven criminelen dit doen.

Laat afbeeldingen verwijderen
Neem meteen contact op met de beheerders van de site waar je belastend materiaal van jezelf hebt gevonden. Op de website is meestal een mogelijkheid voor ‘help’, ‘meld misbruik’, ‘abuse’ of ‘contact’. Geef in de mail aan dat je nadrukkelijk geen toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van betreffend (beeld)materiaal en vraag of ze het verwijderen. Voor voorbeeldteksten, handleidingen en/of meer informatie zie de site van HelpWanted.

Vraag om juridisch advies
Indien een website bijvoorbeeld weigert om jouw beeldmateriaal te verwijderen kun je juridisch advies inwinnen. Dit kan gratis bij een lokale Rechtswinkel.

Monitor de afbeeldingen
Controleer of er afbeeldingen van jouw online zijn geplaatst. Dit kan onder meer via de site www.tineye.com

Regie over je accounts
Is je account gehackt? Verander dan indien mogelijk direct het wachtwoord en stel tweestapsverificatie in. Doe dit voor alle accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt als het gehackte account. Lees hier meer over wat je kan doen wanneer je account gehackt is of kijk in het menu onder “Wat is er gebeurd”.

Doe aangifte
Doe aangifte bij de politie. Dit kan confronterend zijn en de drempel kan daartoe hoog zijn. Echter zonder aangifte kan e politie geen onderzoek starten. Bel 0900 8844 voor het maken van een afspraak. Vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Indien ook je account is gehackt, vraag of een digitaal specialist kan aansluiten bij de aangifte.

Vraag hulp

Zoek hulp en steun bij mensen die je vertrouwt of slachtofferorganisaties zoals Helpwanted.nl, Qpido of Slachtofferhulp NL. Onthoud: jij bent het slachtoffer, niet de dader.

Voorkom herhaling

Beveilig je accounts
Zorg dat je beeldmateriaal goed beveiligd is. Zet je sociale media accounts op privé, zorg dat je vriendenlijsten niet zichtbaar zijn, gebruik een sterk wachtwoord, stel tweestapsverificatie in, gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts en maak eventueel gebruik van een wachtwoordmanager. Kijk voor meer informatie op www.veiliginternetten.nl.

Wees bewust
Laat je niet verleiden om materiaal te sturen naar mensen die je niet kent en/of niet vertrouwt. Wil je dit toch doen, zorg er dan voor dat je niet herkenbaar in beeld bent. Wees je ervan bewust dat het materiaal in verkeerde handen kan vallen.

Tips voor bij aangifte

Verzamelen van bewijs
Hierbij enkele adviezen om bewijs te verzamelen voor bij de aangifte. Deze gegevens kunnen het eventuele opsporingsonderzoek helpen.

1. Vraag aan de beheerders van de site(s) waar je jouw beeldmateriaal hebt gevonden om de uploadgegevens veilig te stellen en aan je te verstrekken. Deze informatie kan mogelijk leiden naar de dader(s). In veel gevallen vind je, op de startpagina of in het menu van de site, wel gegevens hoe je contact kunt opnemen met de beheerder(s) van de bewuste website.

2. Verzamel zoveel mogelijk bewijs door screenshots of exports te maken van:
a) Internetpagina’s met jouw beeldmateriaal. Zorg daarbij dat het webadres (de url) te zien is op de screenshot. Lees hier hoe je schermafbeeldingen en -opname’s kunt maken.

b)  Alle communicatie met de dader inclusief datum, exact tijdstip, telefoonnummer email en of internetadres met gebruikersnaam en of nickname. Kijk voor veel voorbeelden hoe dit gedaan moet worden op helpwanted.nl/handleidingen.

c)  Bij een hack: maak een back up van het betreffende account. Lever bij een hack ook de logbestanden en IP-adressen van gekoppelde apparaten aan. Lees hier meer over wat je kan doen wanneer je account gehackt is of kijk in het menu onder “Wat is er gebeurd”.

d)  Mocht je toch hebben betaald; vermeld dan de tenaamstellingen het bankrekeningnummer of bitcoinadres(sen) waarnaar je het geld hebt overgemaakt. Voeg afschriften of screenshots van de betaling bij.e)  E-mailberichten kunnen gegevens bevatten die mogelijk kunnen leiden tot de afzenders. Dit worden “e- mailheaders” genoemd. Stel deze veilig en lever deze op de juiste manier aan. Kijk hier hoe je e-mailheaders kunt veiligstellen of kijk in het menu onder “Welke applicatie” | E-mail.

Verzamel zoveel mogelijk bewijs door screenshots of exports te maken van:
a)  Internetpagina’s met jouw beeldmateriaal. Zorg daarbij dat het webadres (de url) te zien is op de screenshot.
b)  Alle communicatie met de dader inclusief datum, exact tijdstip, telefoonnummer email en of internetadres met gebruikersnaam en of nickname. Kijk hier voor diverse handleidingen.
c) Bij een hack: maak een back up van het betreffende account. Lever bij een hack ook de logbestanden en IP-adressen van gekoppelde apparaten aan. Kijk hier hoe je deze gegevens kunt veiligstellen of in het menu onder “wat is er gebeurd” | Accounthacking.
d)  Mocht je toch hebben betaald; vermeld dan de tenaamstellingen van de rekening(en), het bankrekeningnummer of bitcoinadres(sen) waarnaar je het geld hebt overgemaakt. Voeg afschriften of screenshots van de betaling bij.
e) E-mailberichten kunnen gegevens bevatten die mogelijk kunnen leiden tot de afzenders. Dit worden “e- mailheaders” genoemd. Stel deze veilig en lever deze op de juiste manier aan. Kijk hier hoe je e-mailheaders kunt veiligstellen.