Internetsporen.nl
ChatLastig gevallen?

Skype

Skype is een chatprogramma waarmee je kan videobellen maar waarmee je ook kan chatten. Skype is vooral bekend omdat veel mensen die ver uit elkaar wonen via deze weg elkaar nog kunnen zien en horen door middel van videogesprekken. Maar het kan ook gebeuren dat iemand je lastigvalt, zonder toestemming foto’s en/of video’s van je doorstuurt of zich misschien voordoet alsof ze jou zijn.

Skype kan je gebruiken op je computer maar je kan het ook gebruiken als mobiele app op je telefoon of tablet.

Iemand valt mij lastig via Skype
Wanneer iemand jou op Skype lastigvalt dan kan je de volgende dingen doen:

 • Leg de berichten die je hebt ontvangen vast. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een schermafbeelding of een schermopname. Zorg dat alle berichten zijn vastgelegd en zorg ook dat de persoon met wie je contact hebt duidelijk in beeld is. Je kan de chats eventueel ook exporteren. Lees hier hoe je dat kan doen.
 • Je kan op Skype iemand blokkeren. Op die manier kan die persoon geen contact meer met je opnemen. Lees hier hoe je iemand kan blokkeren op Skype. In de uitleg lees je hoe je iemand kan blokkeren in de mobiele app èn op je computer.
  Eventueel kan je, als deze persoon de gebruikersvoorwaarden van Skype overtreedt, ook iemand rapporteren aan Skype. Lees hier hoe dat moet.

Iemand plaatst foto’s/video’s van mij zonder mijn toestemming
Het plaatsen van foto’s en/of video’s zonder jouw toestemming is niet zomaar toegestaan. Het is verstandig om de volgende stappen te ondernemen als je dit gebeurd:

 • Zorg dat je een schermafbeelding of een schermopname maakt om de berichten vast te leggen. Zorg ook dat de persoon die de berichten verstuurd duidelijk in beeld staat. Als het mogelijk is, exporteer de chats dan vanuit Skype. Hoe je dat kan doen lees je hier.
  Je kan eventueel ook bij Skype je chatgeschiedenis downloaden. Hier kan je vinden hoe je dat moet doen.
 • Je kan bij Skype iemand rapporteren. Mocht deze persoon dan inderdaad de gebruikersvoorwaarden van Skype overtreden dan kan deze persoon worden verwijderd. Je kan hier lezen hoe je bij Skype iemand kan rapporteren. Daarnaast kan je deze persoon ook blokkeren op Skype. Hoe je dat kan doen lees je hier.

Iemand doet zich voor als mij op Skype
Wanneer iemand zich voordoet als jou op Skype kan je de volgende stappen volgen:

 • Zorg dat je een schermafbeelding of een schermopname maakt waaruit blijkt dat iemand jou inderdaad nadoet op Skype. Tevens is het handig om een kopie van een geldig legitimatiebewijs te hebben zodat je aan Skype kan bewijzen dat jij de persoon bent van wie het nepprofiel is aangemaakt.
 • Neem vervolgens contact op met de klantenservice van Skype, dat doe je hier. Leg in de chat uit wat er aan de hand is, welke gebruikersnaam jou nadoet en je krijgt vervolgens een link vanuit de klantenservice om je bewijsmateriaal naar te uploaden. Skype kan vervolgens passende actie ondernemen.
 • Waarschuw eventueel familie en je naasten dat zij geen verzoeken moeten accepteren van dit profiel omdat dit niet jouw profiel is.

Ik ben gehackt
Ben je op Skype gehackt? Skype heeft een uitgebreide uitleg over wat je precies moet en kan doen. De uitleg vind je hier.

Privacy
Om te voorkomen dat je lastig wordt gevallen is het handig om nog even je privacy-instellingen in Skype te controleren. Zo kan je bijvoorbeeld je locatie en je profielfoto afschermen voor andere gebruikers in de instellingen van Skype. Maar ook de vindbaarheid in de zoekmachine en je aanwezigheidsstatus kan je aanpassen.
Zorg er voor dat je alleen vindbaar bent voor de personen voor wie dat voor jou van belang is en scherm gegevens af die andere onbekende niet hoeven te zien.

Ik heb geen Skype en nu?
Wanneer je geen Skype hebt maar wel melding wil maken van iemand die jou lastigvalt, je nadoet op Skype of misschien je account heeft gehackt, dan kan je met Skype contact opnemen via de klantenservice. Contact met Skype opnemen kan hier.
Mocht je contact opnemen met Skype via de chat, dan kan dit in het Engels zijn. Mocht je zelf deze taal niet machtig zijn, zorg dan dat je iemand vraagt om je te helpen.