Internetsporen.nl
ChatLastig gevallen?Social Media

Snapchat

Snapchat is een app die je kan gebruiken op je mobiele telefoon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook en Instagram kan je bij Snapchat niet gemakkelijk inloggen op de website om vanaf daar je account te beheren, dit moet je op je mobiele telefoon (of tablet) doen.

Ondanks dat dit een mobiele app is, kan het nog steeds voor komen dat je hier wordt lastiggevallen.

Let op: de verwijzingen naar de Help-sectie in Snapchat zijn in het Engels. Spreek je geen Engels? Zorg dan dat je hulp hebt om de informatie daar te lezen.

Iemand valt mij lastig via Snapchat of iemand plaatst foto’s/video’s zonder mijn toestemming
Als je op Snapchat wordt lastiggevallen door iemand of wanneer er zonder jouw toestemming jouw foto’s en video’s worden gebruikt dan kan je de volgende stappen ondernemen.

 • Het is handig een schermafbeelding of een schermopname te maken.
  LET OP! Bij Snapchat kan de partij met wie je contact hebt genotificeerd worden van dat jij schermafbeeldingen maakt. Gebruik eventueel een tweede telefoon (bijvoorbeeld van een familielid of vriend) om foto’s te maken van de berichten of eventueel te filmen wat er op jouw telefoon gebeurd.

  Als het niet erg is dat de persoon in kwestie merkt dat jij schermafbeeldingen maakt, dan kan je de normale stappen volgen om een schermafbeelding of een schermopname te maken.

  Zorg dat je de gebruikersnaam van een Snapchat gebruiker duidelijk in beeld hebt staan.
 • Om alle gegevens veilig te stellen kan je ook een ’take out’ doen van je Snapchat-gegevens. Je krijgt dan een kopie van alle data van jouw account. Hoe je dat kan doen lees je hier.
 • Blokkeer de persoon die contact met je probeert op te nemen. Blokkeren kan hier.
 • Rapporteer de gebruiker wanneer je het idee hebt dat deze persoon de gebruikersvoorwaarden van Snapchat overtreedt. Lees hier hoe je een gebruiker kan rapporteren.

Iemand doet zich voor als mij op Snapchat
Als iemand zich op Snapchat voordoet alsof ze jou zijn, dan kan je het volgende doen:

 • Zorg dat, wanneer iemand zich voordoet als jou op Snapchat, je een schermafbeelding of een schermopname maakt van het profiel. Let daarbij wel op! Snapchat kan de betreffende persoon informeren over dat er schermafbeeldingen worden gemaakt. gebruik daarom voor de zekerheid een andere telefoon of camera om foto’s of video’s te nemen van jouw telefoon waarop de content staat. Controleer de gemaakte foto’s en/of video’s om te zien of ze voldoende scherp zijn en dat de gebruikersnaam van het profiel zichtbaar is.
 • Wanneer iemand zich voor doet als jou (door dat ze jouw e-mailadres of telefoonnummer hebben gebruikt) dan kan je contact opnemen met Snapchat om dit te melden. Dat kan hier.

  Om het contactformulier in beeld te krijgen kies je voor “Report a safety concern”, vervolgens bij de vraag “What are you concerned about?” kies je het antwoord “Someone else’s Snapchat account”. Onderaan het overzicht krijg je de vraag “Need help with something else?”, klik daar op “YES”. Kies vervolgens voor de optie “Someone is using my phone number or email address”. Er opent zich nu een contactformulier waarbij je gegevens kan invullen.

  Heb je geen Snapchat-account? Dan vul je bij het veld “username” het woord “none” in.
 • Doet iemand zich voor als jou zonder dat ze je telefoonnummer en/of e-mailadres gebruiken? Dan kan je dat ook melding bij Snapchat. De uitleg vind je hier. Kies bij de vraag “What are you concerned about?” voor het antwoord “My Snapchat account”. Kies bij de optie “Oh no! Tell us more…” voor het antwoord “Another Snapchat account is pretending te be me”. Je krijgt nu een melding te zien. Onder de melding vind je een knop “Need help with something else?” en daar klik je op “YES”. Er opent zich nu een contactformulier waarin je de gegevens kan invullen. Dit kan ook zonder dat je een account hebt op Snapchat.

  Heb je geen Snapchat-account? Dan vul je bij het veld “username” het woord “none” in.
 • Waarschuw eventueel familie en vrienden dat dit niet jouw profiel is en dat ze geen verzoeken van dit profiel moeten accepteren.

Privacy
Het is verstandig om ook even goed naar je privacyinstellingen te kijken. Mogelijk kan je je account nog iets beter afschermen om misbruik te voorkomen. Op Mijnonlineidentiteit.nl kan je tips vinden hoe je je instellingen kan aanpassen.

Gehackt
Ben je de controle verloren over je Snapchat-account? Op onze site vind je hier informatie terug over wat je kan doen om je Snapchat-account terug te krijgen.

Ik heb geen Snapchat-account. En nu?
Wanneer je geen Snapchat-account hebt kan je bij Snapchat melding maken via hun website. In de bovenstaande onderwerpen staan de stappen beschreven hoe je contact kan opnemen met Snapchat. Wanneer er gevraagd wordt naar de gebruikersnaam, dan vul je het woord “none” in. je kan dan nog steeds je verzoek indienen.