Speciale politiebrochure voor slachtoffers Cybercrime

Bent u slachtoffer van een cyberaanval? In deze brochure (.pdf) leest u stap voor stap hoe u informatie verzamelt die kan leiden tot de daders.

Digitale beveiligingsincidenten bestaan in allerlei vormen. Met hacken bijvoorbeeld bedoelen we het inbreken in computers. We spreken van een datalek als er daarna gegevens gestolen zijn. Of denk aan ransomware: bij dit soort malware zijn uw gegevens geblokkeerd en eist de dader losgeld in ruil voor uw gegevens. Het zijn allemaal vormen van cybercrime. Samen met u kan de politie cybercrime bestrijden.

Waarom is uw informatie belangrijk?
Met uw informatie kan de politie samenwerken in het opsporen van de cybercriminelen. Dit kan nieuwe aanvallen voorkomen. Zo kan de politie andere ondernemers waarschuwen of servers met schadelijke software uitschakelen.

Als u slachtoffer bent geworden van cybercrime
Als u een cyberaanval ontdekt, trek dan nooit zomaar de stekkers uit uw machines. Essentiële digitale sporen kunnen zo verdwijnen. Opspo­ring, bedrijfscontinuïteit en het voorkomen van meer schade kunnen tegenstrijdige belangen zijn. Ga daarom altijd eerst in overleg met de politie. Gaat u wel direct over tot actie en schakelt u ons pas later in? Houd dan alle handelingen schriftelijk bij, inclusief wie wat op welk tijdstip uitvoerde.

Klik hier, of klik op de afbeelding hieronder om de brochure van de politie, met meer informatie over wat u kunt doen wanneer u slachtoffer bent geworden van een cyberaanval, te downloaden.