Internetsporen.nl
gamingLastig gevallen?

Spelletjessites en -consoles

Er zijn op internet verschillende websites te vinden waarop je spelletjes kan spelen. Dat kan alleen maar soms ook samen met andere (onbekende) spelers. In sommige van deze spelletjes kan je dan ook met elkaar chatten. Dat kan bijvoorbeeld ook in een game console zoals een PlayStation of XboX.

Ook hier kan het gebeuren dat iemand je lastigvalt in het spelletje, bijvoorbeeld in de chat.

Iemand valt mij lastig op een spelletjessite
Wanneer iemand jou lastigvalt kan je het volgende doen:

 • Noteer de URL van de website waar je een spelletje speelde. Bijvoorbeeld door er een schermafbeelding of een schermopname van te maken. Speel je een spelletje via bijvoorbeeld een PlayStation? Noteer dan op welk platform (computer, PlayStation, Xbox, enzovoorts) je aan het spelen was.
 • Noteer de titel van het spel dat je aan het spelen was.
 • Noteer het exacte tijdstip en de datum op waarop je werd lastiggevallen. Dit kan voor zowel de spelletjessite als voor de politie handig zijn..
 • Noteer ook de naam van de persoon die jou lastigvalt. Maak eventueel een schermafbeelding of een schermopname van wat er is gebeurd.
  Speel je op een ander platform dan een computer, bijvoorbeeld een Nintento Switch? Maak dan eventueel een foto of video met je mobiele telefoon of digitale camera. Controleer of de foto’s/video’s die je maakt scherp zijn en dat alle belangrijke informatie te zien is (de naam van het spel, de naam van de persoon die jou lastigvalt en de inhoud van de berichten).
 • Mocht het mogelijk zijn om aan de eigenaar van de spelletjessite een speler te rapporteren, doe dat dan. Hoe je dit het beste kan doen verschilt per site. Kijk bijvoorbeeld of ze een ‘Help’-sectie hebben (ook wel ‘FAQ’ genoemd) of dat er een mogelijkheid is om contact op te nemen met de site.
  Ook als je deze persoon kan blokkeren om te voorkomen dat hij nog eens contact opneemt, is dat verstandig om te doen.

  Speel je op een computer of op een platform, bijvoorbeeld een PlayStation? Dan is het afhankelijk van de aanbieder van het apparaat waarop je speelt of je iemand kan rapporteren of blokkeren.
  Hieronder hebben we een aantal populaire aanbieders genoemd en hoe je daar kan rapporteren:
  Klik hier voor informatie over het rapporteren en/of blokkeren van een speler op PlayStation.
  Klik hier voor informatie over het rapporteren en/of blokkeren van een speler binnen een Nintendo spel.
  Klik hier voor informatie over het rapporteren en/of blokkeren van een speler op Xbox.

Privacy
Zorg dat je tijdens chatsessies geen persoonlijke gegevens van jezelf deelt. Deel bijvoorbeeld geen e-mailadressen, gebruikersnamen of andere persoonlijke gegevens. Anders kan de persoon die jou lastigvalt je bereiken via een andere manier.