Internetsporen.nl
ChatLaatsteNieuwssmartphone

WhatsApp

WhatsApp is een mobiele app voor instant messaging op een smartphone of computer (verbonden met de smartphone). Met een internetverbinding is hiermee te chatten en kunnen digitale foto’s, geluids- en video-opnamen, documenten of GPS-coordinaten worden doorgestuurd. Via IP-telefonie kan er ook mee worden gebeld.

Wat te doen wanneer je sporen wil veiligstellen vanuit Whatsapp omdat je bijvoorbeeld bedreigingen hebt ontvangen via deze chatapplicatie? Om een chat veilig te stellen, waarin bijvoorbeeld de bedreigingen in zijn geuit, kan je het volgende doen:

ANDROID

  • Open Whatsapp
  • Open betreffende Whatsapp bericht
  • Klik op de knop voor opties op uw telefoon.
  • In dit menu dat tevoorschijn komt, klikt u op ‘Meer’.
  • Er komt een nieuw menu tevoorschijn, hier staat onder andere ‘Chat exporteren’. Klik op een van de functies waarmee u gemakkelijk deze chat kunt exporteren. In dit voorbeeld wordt de chat geëxporteerd naar e-mail.
  • Kies welke e-mailapplicatie u wilt gebruiken en klik hierop. Stuur deze mail naar uzelf of een ander bekend e-mailadres en u kunt het gesprek openen uit de e-mail en opslaan. Of print deze en neem het mee als u aangifte gaat doen.

Maak ook altijd een schermopname van het chatbericht dat u heeft veiliggesteld. Via deze handleiding ziet u hoe u een schermopname (Android) van de chat kunt maken.

Apple

Open WhatsApp en open daarna het bericht dat u wilt veiligstellen.

Klik op de naam die bovenaan in de chat staat (op de zelfde regel als het ‘video’ en ’telefoon’ icoontje.

U komt vervolgens in de Contactinformatie van diegene met wie u een gesprek heeft gevoerd. Scroll (indien nodig) naar beneden totdat u de regel ‘Exporteer chat’ ziet.

Klik vervolgens op ‘Exporteer chat’.

U krijgt nu een keuzemenu om media bij de chat te voegen. Klik op ‘Voeg media bij’.

Let op, wanneer u ook met deze contactpersoon foto’s, video’s of andere media hebt gedeeld, dan kan het bestand een stuk groter zijn. Indien het mogelijk is voeg dan altijd de media erbij.

U krijgt nu een scherm te zien waar vele opties worden gegeven hoe u de chat kunt exporteren. Daarnaast ziet u dat er van de chat een .zip bestand is gemaakt (WhatsApp Chat – naam contact).

Klik op een van de mogelijkheden die u geboden wordt. Het meest gemakkelijke is om uw standaard e-mailprogramma te gebruiken, zodat u gemakkelijk het bestand kan doorsturen naar de politiemedewerker. Indien u nog geen aangifte heeft gedaan kunt u het bestand ook naar u zelf mailen en/of opslaan in de bestanden-app van Apple.

Maak ook altijd een schermopname van het chatbericht dat u heeft veiliggesteld. Via deze handleiding ziet u hoe u een schermopname (iPhone) van de chat kunt maken.

Profielfoto
Tevens is het raadzaam een screenshot te maken van de profielfoto van het bewuste contact en deze ook bij de politie aan te leveren.
1. Klik, om de profielfoto zichtbaar te maken, vanuit de chat op de naam van het contact.
2. U komt nu weer in de contactinformatie.
3. Klik vervolgens op de afbeelding, welke bovenaan in de contactinformatie staat. De afbeelding wordt nu geheel zichtbaar. Maak een screenshot van deze afbeelding.

Wanneer u niet weet hoe u dit moet doen, dan kunt u deze pagina raadplegen.

Hoe u WhatsApp beter kunt beveiligen op uw iPhone kunt u hier lezen.

Bij WhatsApp-fraude, ook wel ‘Vriend-in-nood-fraude’ genoemd, worden veelal van social media foto’s gehaald om het te laten lijken dat u aan het chatten bent geweest met een bekende van u.

Wanneer u aangifte gaat doen geef dan aan de politiemedewerker aan dat u dit bestand heeft. Ga met de politiemedewerker in overleg hoe u het beste dit bestand kunt aanleveren zodat het (mogelijk) als bewijs toegevoegd kan worden aan uw aangifte.