Internetsporen.nl
headeroplichtingWelk strafbaar feitWelke Applicatie

Teamviewer

TeamViewer is een programma wat het mogelijk maakt om op een veilige manier met een andere computer te verbinden. Dit verbinden kan via een thuisnetwerk of internet. Op deze manier is het mogelijk om computers waarop TeamViewer is geïnstalleerd te bereiken. Wanneer je inlogt op een andere computer zie je als het ware het scherm van de andere computer, en kun je werken alsof je erachter zou zitten.

Teamviewer en AnyDesk worden soms gebruikt bij het plegen van helpdeskfraude. Daarbij doet de oplichter zich voor als een bankmedewerker en vraagt het slachtoffer om software als TeamViewer of AnyDesk te installeren. Met een vlotte babbel weten de internetcriminelen hen te overtuigen om hun inloggegevens af te staan waarna de kans groot is dat bankrekeningen leeggehaald worden.

Mocht u slachtoffer zijn geworden van fraude, waarbij u Teamviewer heeft moeten installeren, dan is het goed mogelijk dat er nog een aantal digitale sporen achter zijn gebleven. Hiervoor dient u een programma te installeren dat Teamviewer beschikbaar heeft gesteld op haar website.

Windows
Heeft een windows besturingsysteem op uw computer draaien dan kunt u het bestand “TeamViewer_SupportCollector” downloaden. Download het programma via de eerder genoemde koppeling. Voer het vervolgens uit en doorloop de wizard. Zodra het klaar is, zal het een bestand genereren: “TV_SC_#########_WIN.zip” dat wordt opgeslagen in dezelfde map van waaruit u het het programma heeft uitgevoerd. ##### is vermoedelijk het versienummer van uw Teamviewer programma.

Mocht u deze tool niet gebruiken dan kunt u ook zelf de logbestanden veiligstellen:
Open het TeamViewer venster en klik op Extras –> Open Log Files.
Zoek het bestand met de naam “TeamViewerXX_Logfile.log”, waarbij XX uw TeamViewer versie is.
Als er ook een bestand is met de naam “TeamViewerXX_Logfile_OLD.log”, zoek dit dan ook op.

De bestanden zijn te vinden op de locatie C:\Program Files (x86)\TeamViewer.

Mac OS
Heeft een Teamviewer op een Apple computer draaien dan kunt u het bestand “Download Support Collector for Mac” downloaden. Download het programma via de eerder genoemde koppeling. Voer het vervolgens uit en doorloop de wizard. Zodra het klaar is, zal het een bestand genereren: “TeamViewer_SupportCollectorResults_OSX.zip” dat wordt opgeslagen op uw bureaublad.

Mocht u deze tool niet gebruiken dan kunt u ook zelf de logbestanden veiligstellen:
Open het TeamViewer venster en klik op Extras –> Open Log Files.
Zoek het bestand met de naam “TeamViewerXX_Logfile.log”, waarbij XX uw TeamViewer versie is.
Als er ook een bestand is met de naam “TeamViewerXX_Logfile_OLD.log”, zoek dit dan ook op.

De bestanden zijn ook te vinden op de locatie Macintosh HD –> Users –> [gebruikersnaam] –> Library –> Logs –> TeamViewer.

📌 Let op: In het Finder venster zal je eerst ook de volgende stap moeten uitvoeren, ga naar het Weergave menu –> Show Weergave Opties –> Show Bibliotheek Folder.

Linux
Heeft u Teamviwer op Linux geïnstalleerd, dan worden de logbestanden verzameld en in een ZIP-bestand geplaatst vanaf de opdrachtregel. Voer het volgende commando uit: “sudo teamviewer ziplog” (zonder aanhalingstekens).

iOS
Heeft u Teamviewer op iOS geïnstalleerd, volg dan de volgende stappen:
Klik op Instellingen uiterst rechts van het app-menu onderaan het scherm
Selecteer Toon logbestand in het menu TeamViewer QuickSupport

of

Klik op de drie puntjes ( … ) in de rechterbovenhoek van de app
Selecteer Geavanceerd
Selecteer Log Files

Android
Heeft u Teamviewer op Android geïnstalleerd, volg dan de volgende stappen:
Klik op de drie lijnen ( ≡ ) in de linkerbovenhoek van de app
Selecteer Instellingen
Selecteer Verzend logbestanden

Webclients
Wanneer u via een webclient contact heeft gehad met uw oplichter, dan kunt u op de link klikken van de browser die u heeft gebruikt. U komt dan terecht op de supportpagina van Teamviewer.

Google Chrome
FireFox
Microsoft Edge
Safari
Opera

Vervolgstap
Indien u contact had opgenomen met Teamviewer (alleen voor klanten die een licentie hebben aangeschaft) dan kunt u het bestand naar Teamviewer sturen als bijlage, in antwoord op de e-mail die u van Teamviewer supportmedewerkers hebt ontvangen voor verdere analyse. Teamviewer zal het bestand analyseren en vervolgens u dan een terugkoppeling geven. U kunt ook het bestand uiteraard ook ter beschikking stellen aan de politie.

Informatie van Teamviewer zelf
Teamviewer heeft zelf zeer uitgebreide ondersteuningspagina’s over het draaien van de “Run Support Collector” en het veiligstellen van de logbestanden, welke u hier kunt vinden. Het is raadzaam om deze altijd even te bezoeken, daar hier de laatste versies van het veiligstellen worden beschreven.

Bron: Teamviewer