Internetsporen.nl
Nieuwsoplichting

Telefoonspoofing groot probleem

Criminelen die zich voordoen als bankmedewerker en het telefoonnummer van banken spoofen hebben slachtoffers voor miljoenen euro’s opgelicht, zo stelt het televisieprogramma Kassa.

Slachtoffers denken dat ze door hun eigen bank worden gebeld. De oplichter, die zich voordoet als bankmedewerker, stelt dat het geld van de spaarrekening wegens veiligheidsredenen naar een andere rekening moet worden overgeboekt. Een zogenoemde “kluisrekening”. Het rekeningnummer dat de oplichter opgeeft is echter van een katvanger. Zodra slachtoffers het geld overmaken wordt het snel opgenomen.

De afgelopen maanden is er een sterke stijging van het aantal personen dat melding maakt. Kregen banken in april nog zo’n zestig meldingen over deze fraudevorm, in juli waren dat er zo’n driehonderd, aldus Betaalvereniging Nederland. Slachtoffers zijn voor bedragen tussen de 10.000 euro en 150.000 euro opgelicht. Bij het Platform Spoofing hebben zich inmiddels 119 slachtoffers gemeld die naar eigen zeggen voor 2,6 miljoen euro zijn opgelicht.

In een onderzoek naar deze fraudevorm heeft de politie de afgelopen maanden zeven personen aangehouden. De verdachten zouden met het verhaal over de kluisrekening ruim 4 miljoen euro van slachtoffers hebben weten te stelen.

Bron: security.nl en Kassa