Internetsporen.nl
Lastig gevallen?Social Media

TikTok

TikTok is een mobiele applicatie waarmee je korte video’s kan maken die je kan delen met de gebruikers op het platform. TikTok heette eerst Musical.ly. Tegenwoordig kan je inloggen op de website van tiktok.com alleen daar heb je maar een beperkt aantal mogelijkheden die je normaal in de mobiele app hebt. Als je gegevens wil vastleggen dan is het handig om dit in de mobiele app te doen.
De verwijzingen naar de Help-sectie van TikTok in dit artikel zijn in het Engels. Zorg dat je hulp hebt als je deze taal niet spreekt.

Iemand valt mij lastig of iemand plaats foto’s en/of video’s zonder mijn toestemming
Wanneer iemand je op TikTok lastigvalt is het handig de volgende stappen te volgen:

  • Maak een schermafbeelding of een schermopname. Zorg hierbij dat de gebruikersnaam duidelijk in beeld staat.
  • Het kan ook verstandig zijn om de persoon in kwestie te blokkeren zodat hij geen contact meer met je kan opnemen. Hoe je iemand kan blokkeren lees je hier.
  • Naast iemand blokkeren kan je ook iemand rapporteren wanneer deze persoon de gebruikersvoorwaarden van TikTok overtreedt. Hier lees je hoe je iemand kan rapporteren.

Iemand doet zich voor op TikTok als mij
Als iemand een nepprofiel van je heeft aangemaakt op TikTok is het verstandig om het volgende te doen:

  • Zorg dat je schermafbeeldingen en/of schermopnamen maakt van het profiel. Zorg dat de gebruikersnaam duidelijk in beeld staat. Eventueel kan je er voor kiezen het profiel al te blokkeren. Hoe je iemand kan blokkeren kan je hier lezen.
  • Meld dit profiel bij TikTok. Dat kan je doen door de stappen te volgen die je hier vind. Kies in het proces van het rapporteren van het account dat het om een account gaat dat zich voordoet als jou.

Privacy
Het kan handig zijn om nog eens te kijken naar de privacy-instellingen van je profiel. Je kan er bijvoorbeeld kiezen om je profiel iets meer privé in te stellen. Tips over het instelling van je profiel kan je hier vinden. Het kan ook handig zijn om een multi-factor authentication in te activeren op TikTok. maar daarover kan je hier vinden.
Zorg er verder voor dat je geen privégegevens deelt. Dus hou je wachtwoorden voor jezelf, vertel niemand wat je exacte adres of telefoonnummer is om te voorkomen dat ze contact met je opnemen op een ander platform.

Gehackt
Is je account gehackt? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een wachtwoord reset aanvraagt. Uitleg over wat je kan doen als je account gehackt is kan je hier vinden.
Kan je helemaal je account niet meer in, ook niet met een wachtwoord reset? Klik dan hier en vul het contactformulier in. Let op: dit moet je wel in het Engels doen. Vraag eventueel iemand die je kent om hulp als je geen Engels spreekt.

Ik heb geen TikTok. En nu?
Wanneer je geen TikTok hebt kan je nog steeds contact opnemen met het platform via een contactformulier. Let wel op dat je dit in het Engels moet invullen. Spreek je geen Engels? Vraag dan iemand die je kent om hulp.