Internetsporen.nl
headerUit elkaar

Uit elkaar

Uit elkaar gaan is nooit leuk maar wanneer u uit elkaar gaat is het verstandig om ook te denken aan uw online accounts die u heeft. In veel gevallen zijn de inloggegevens van deze accounts bekend bij uw ex-partner of staat u nog automatisch ingelogd op een computer die, nadat u uit elkaar bent gegaan, niet meer in uw bezit is. Daarom is het verstandig om uw online accounts van nieuwe wachtwoorden te voorzien en elk ingelogd apparaat af te melden. Zo voorkomt u oneigenlijk gebruik van uw accounts.

Dit proces bestaat uit een drietal stappen.

Doorloop de processen om uw wachtwoorden te wijzigen. U kunt via het menu altijd naar een vorige of volgende stap gaan.

Wachtwoordmanager
Het is ook verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een digitale ‘kluis’ waarin u al uw wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. U hoeft dan alleen het wachtwoord van uw wachtwoordmanager te onthouden. En bezoekt u een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch uw gebruikersnaam en wachtwoord in. 

U zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al uw wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van uw wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in één aanval meer accounts gehackt kunnen worden.

Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor u. U kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. Hieronder vindt u een aantal wachtwoordmanagers die u mogelijk kunt gebruiken.

1Password
iCloud-sleutelhanger
KeePass
LastPass

Op de website van de Consumentenbond vindt u de uitslag van een test waarin wachtwoordmanagers met elkaar zijn vergelijken.

Bronnen: DataExpert, Veiliginternetten.nl, Politie en de Consumentengids.