Internetsporen.nl
Nieuws

Word geen geldezel

Bent u voorbereid op criminaliteit? Lisa was dat niet en stelde in goed vertrouwen haar bankrekening beschikbaar aan een vriend. Nu staat ze te boek als fraudeur met alle gevolgen van dien.

Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Want dan maken ze het de politie wel heel makkelijk om ze op te sporen. Daarom zoeken criminelen naar betaalrekeningen die ze veilig kunnen gebruiken. Steeds vaker zetten oplichters geldezels in die meehelpen aan het witwassen van illegaal geld. Word geen geldezel! Ontdek de trucs van criminelen.

 1. Een aantrekkelijke vacature
  Je kent ze vast wel: van die vacatures waarbij je amper iets hoeft te doen, maar wel snel veel geld kunt verdienen als ‘regiomanager’ of ‘financieel manager’. De functie-eisen? Je hebt een computer nodig, een bankrekening en bent een uur of wat per dag beschikbaar. Duidelijk te mooi om waar te zijn natuurlijk. Het internet staat vol met zulke vacatures waarbij het echte werk bestaat uit het ontvangen en doorstorten van (buitenlands) geld.
 2. Scholieren ronselen
  Ook op het schoolplein worden geldezels geworven. Voor een paar tientjes wordt mening leerling overgehaald om even te ‘helpen’ bij het pinnen. Ook via social media, games en WhatsApp worden mensen geworven. 
 3. Een vriend helpen
  Sommige criminelen worden met cadeautjes en complimenten eerst vrienden met hun beoogde geldezel. Want een ‘vriend’ die leen je vervolgens makkelijker je pinpas met –code uit. Criminelen zoeken hiervoor doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, zoals mensen met een verstandelijke beperking of mensen die in geldnood zitten.
 4. Datingfraude
  Op online datingfora maken oplichters hun zogenaamde dates veel geld afhandig. Dit geld moet natuurlijk ook worden overgemaakt. Daarvoor vragen de criminelen weer andere dates of ze hun bankrekening even mogen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze nog een gezamenlijke rekening met een ex hebben, omdat het geld uit een oorlogsgebied komt of omdat ze een bonus van de baas veilig willen stellen.
 5. Chantage
  Sommige geldezels worden gechanteerd of gedwongen om hun bankrekening en/of pinpas met code beschikbaar te stellen voor de crimineel.

Geldezel of katvanger strafbaar
Niet iedereen die zich beschikbaar stelt als geldezel weet dat dit strafbaar is. Terwijl je actief meehelpt aan het witwassen van illegaal geld. De pakkans is hoog. De politie volgt het spoor van het geld, en komt zo bij de rekening van de geldezel uit. Ook banken houden constant onregelmatigheden in de gaten. Mensen die weten dat wat ze doen illegaal is en zich hier bewust voor laten betalen, noemen we katvangers. Voor een rechter weegt dit nog zwaarder. 

Gevolgen
Banken doen aangifte van geldezels bij politie en justitie zodat ze kunnen worden vervolgd.
De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Het gevolg? Een forse schuld en een strafblad.
De geldezel komt op een zwarte lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan lange tijd zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening. 

Wat kunt u doen om geen geldezel te worden?
Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
Banken vragen u nooit om uw pincode of inloggegevens. 
Ontvangt u een verdachte e-mail? Geef geen antwoord en klik niet op links in de mail.
Controleer of het (buitenlandse) bedrijf uit die mooie vacature wel echt bestaat.
Geef nooit uw bankpas en pincode aan iemand anders. Stel uw rekening niet aan iemand anders beschikbaar.

Vermoed u dat u wordt gebruikt als geldezel?
Kom meteen in actie voordat het te laat is. Stop met het overmaken van geld en stel de politie (0900 8844) en uw bank op de hoogte. 

Bron: Politie.nl